İster bir topluluğa girmek adına yapılacak mülakat olsun ister ilk işiniz için olsun, her seferinde aklınızda olan bir soru vardır ‘Mülakata nasıl hazırlanmam gerek?’.  Herkesin kendine has yöntemleri olsa da sizin için temel 9 tane yöntemi ayrıntılı açıkladık. Bu konuda ustalaştığınızı düşünseniz bile kaçırdığınız basit şeyler vardır belki. Hadi inceleyelim. 

Hazırlık yapın

Şu an mülakat öncesi hazırlıkları yapmaya başladınız mesela. Ufak notlar alarak hafızanızda daha iyi tutabilirsiniz. 

Güveninizden ödün vermeyin

Kendinize güveninizin tam olduğunu bilmek iki taraf için de en iyisidir.  Bunun çalışılıp daha da iyileştirilebilen bir özellik olduğunu da unutmayın. Ayrıca yaptığı hiçbir şeyden emin olmayan bir insanla sokakta yürümek bile çok zorken aynı iş ortamında alanında yetkili bir insan seviyesinde olmasını tercih eder misiniz? Tabi bu söz stajyerleri veya sektörde yeni olanları kapsamamalı. O yüzden yetkili sözünü vurgulamak gerek. 

Karşı tarafı tanıyın.

 Kendiniz hakkında konuşmanız önemli olduğu kadar başvurulan taraf hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekiyor.  Nereye, ne için, neden, kim olarak başvurdunuz gibi soruların cevaplarını aklınızda toparlamanız çok iyi olacaktır. 

Dili akıcı kullanmaya özen gösterin. 

Bu özellikle yabancı dillerde olacak mülakatlarda daha önemli. Söylemekte zorlanacağınızı tahmin etiğiniz kelimelere odaklanın ve her duruma karşın alternatifler arayın. 

Beden dili, göz teması ve giyime dikkat edin. 

Her mülakatın gerektirdiği bu üçlü hepsinde farklı derecelerde kullanılabilir.  Aşırıya kaçmamakla birlikte minimum seviyede de olmamalı.  

Yanlış bilgi vermeyin. 

En büyük sıkıntıları yaratabilecek bir madde. Hakkınızdaki bilgilerin doğru olmasına özen gösterin. Eksik olduğunuzu düşünüyorsanız da bunu geliştirmeye çalışacağınızdan bahsedin.

En basit sorulara bile önem verin. 

Kendinizden bahseder misiniz? 3 ay, 6 ay ve 1 sene içerisinde kendinizi nerede görüyorsunuz? Bize neler katacaksınız?.. Diye uzayan klasikleşmiş sorulara cevaplarınızı iyice düşünün. 

Prova yapın. 

Karşınızla bir insanla yapmanız daha iyi olur ama ayna karşısında da yapabilirsiniz. Bu aşamada özellikle 5. madde üzerine yoğunlaşabilirsiniz ve geliştirebilirsiniz. 

Saati iyi kullanın. 

Sorulara verilen cevapların süre kullanımı adına söylesek de vaktinde toplantıda bulunmanız da çok önemli.