Hayatın hızının arttığı bu dönemlerde her birimiz ‘Keşke birkaç saatlik boşluğum olsa da iyice dinlensem, motivasyonumu toplayıp devam ederim.’ demişizdir. Peki bu düşünce ne kadar doğru? Boş vakit miktarının az ya da çok olması neleri değiştirir? Nasıl değerlendirmek gerek? Bu sorulara senin için yanıt aradık. 

Her şeyi bırakıp uzaklara gitmek istediğimiz zamanlar olur. Tüm hayat kargaşasından uzaklaşmak istediğimiz, Çok çalışıp da uzun bir rahatlamayı istediğimiz zamanlar. Şu an yapmanız gereken her şeyi bırakıp insanlardan olabildiğince uzak bir yerde yaşadığınızı düşünün. ‘Yarına şu kişiyle iletişim kurmam gerek, şu derslerim var, haftasonu şu kongre var…’ Bunların hiçbirinin olmadığı bir yer. Kulağa güzel geliyor değil mi? Oysa böylesine rahat bir durumda uzun vakit geçirince yapmak zorunda bırakıldığın işleri bile yapmayı özlersin ve bu işlere devam etmeye karşı bir özlem duyarsın. Yani bir denge lazım, bunu kolaylıkla kavrayabiliriz. Ne az boş vaktimiz olacak ne çok. Az boş vaktin olması stres gidermeye yetmez. Çok boş vaktin olması da üretkenliği azaltır. Hem boş vakitten aldığınız verim hem de sonrasında sahip olacağınız motivasyonunuz düşer. 

Peki boş vakitte ne yapmalı? 

Günlük yaşamdaki amaçlarımız ve boş vaktimiz için seçeceğimiz aktiviteler uyuşmalı. Üretkenliği yüksek seviyede tutmak için bunu kesinlikle göz ardı etmemeliyiz. Yeni hobiler edinmek, hafif veya ağır sporlarla uğraşmak, müzik aleti çalmayı öğrenmek, yeni bir dil ile ilgilenmek bunların başlıcasıdır. Evet sosyal medya demedik… Fazladan sosyal medyaya bakmak size ne katar? Beyin aktivitesinin bariz azalışı bir yana, maruz kalınan ekran ışığı süresi hiçbir şey uğruna artıyor. 

 Sıraladığımız ‘boş vakit etkinliklerini’ sevdiğiniz insanlarla yapmanın verimi arttırdığı da birçok makaleye konudur. Sizinle ortak amaca sahip insanlarla bir arada bulunup aynı şeyleri yapmak, siz fark etmeseniz de motivasyonunuzu oldukça yüksek tutar.  Tek başınıza yaptıklarınızdansa bir toplulukla birlikte yaptıklarınız daha çok aklınızdadır, hafızanızda daha ayrıntılı bir şekilde kalmıştır. Bu örnekle de yalnız başına yapılacak bir aktivitedense birlikte bir etkinlikte bulunmanın faydasını kavrayabiliriz. Çevrenizdekileri de bu konu hakkında bilgilendirin, farkı hepiniz göreceksiniz.

Bu konu hakkında ilginizi çekebilecek iki makaleyi aşağıya bırakıyoruz, iyi okumalar 😄 

https://www.bbc.com/worklife/article/20210914-the-way-we-view-free-time-is-making-us-less-happy

https://www.washingtonpost.com/lifestyle/wellness/too-little-free-time-much/2021/09/21/634c561e-1a15-11ec-bcb8-0cb135811007_story.html