Yemek yerken, kafa dağıtmak veya bir şeyler öğrenmek isterken herkesin müdavimi olduğu adres şüphesiz ki Youtube’dur. Başta sadece basit bir müzik dinleme veya yükleme platformu olan Youtube’da şu an kültürden sanata müzikten eğlenceye her tür içeriğe erişebiliyoruz. Nereden başlasam, ilgi alanım olan türün en iyisi nelerdir diye kafası karışanlardansanız doğru yerdesiniz. Sizler için hazırladığımız matematikten girişime, tarihten, felsefeye bir çok alanda vizyon kazandıracak YouTube kanalları için okumaya devam edin.
#1 Yetkin Gençler
Kariyer planlama, sunum teknikleri, sunum geliştirme, takım çalışması, algoritmik düşünme… Girişim ve girişimcilik hakkında her şey bu kanalda! Yetkin Gençler sayesinde girişimciliği ve farklı düşünme yöntem ve tekniklerini kolayca öğrenmek mümkün! 21. yüzyıl yetkinlikleriyle alakalı her şeyin olduğu bu kanalda amaç gençlere farklı bakış açıları sunmak.
Kısaca 21. yüzyıl yetkinliklerinden hakim olmak istediğiniz ne varsa bu kanalda fazlasıyla bulabilirsiniz. Bu kanal sayesinde girişimci ruhunuzu da besleyebilir, bir girişim nasıl kurulur ve geliştirilir öğrenebilirsiniz. Ayrıca girişimciliğin yanında sürdürülebilirlik veya teknolojik okuryazarlık gibi alanların da bulunması kanalın artısıdır. Böylelikle salt girişim fikrini değil aynı zamanda girişimin getirilerini de görüp, alanında uzman kişilerin fikirlerinden faydalanabilirsiniz.
MZV ve MEF Üniversitesi destekleriyle hayata geçen ve 2017 yılından itibaren içerik paylaşmaya başlayan Yetkin Gençler 31.5B aboneye sahip. Günümüzde de hala düzenli olarak içerik üretmeye ve paylaşmaya devam ediyor.
#2 Deniz Akademi
Her yaş grubuna ve her alana hitap eden bir Youtube kanalı arıyorsanız, doğru noktadasınız. Deniz Akademi‘de ekonomiden sosyolojiye, kadın girişimcilerden başarı tavsiyelerine, kitaplardan bilime, her şeye ulaşmanız mümkün. İş ve eğitim dışında psikoloji ve kişisel gelişim içeriklerini de Deniz Akademi’de bulabilirsiniz. Bir içerikte iş hayatı ve iş hayatının getirilerinden bahsederken diğer bir içerikteyse işe giriş ve mülakatlar hakkında bilgi verilebiliyor. Bu yönüyle sadece bir alan veya bir yaş grubuyla sınırlı kalmıyor. Böylelikle de her yaşa hitap ederek hem kendilerini hem de bizleri sınırlamıyor. Kısacası kendinizi geliştirmek istiyor veya motive olmak istiyorsanız bu kanal tam da size göre.
2020 yılından itibaren içerik paylaşmaya başlayan Deniz Akademi 108B aboneye sahip. Günümüzde de hala düzenli olarak içerik üretemeye ve paylaşmaya devam ediyor.
#3 Dilozof
Felsefe, gezi, kültür ve sanat hatta kitap ve film önerisi mi arıyorsunuz? O zaman Dilozof tam da size göre. İçeriğindeki gezi blogları, kitap öneri ve yorumları kendinizi geliştirmenize fırsat tanıyor. Bilgi, felsefe ve kültür alanında içeriklerin oldukça az olması büyük bir eksiklik. Ancak Dilozof bu eksikliği gidermeye çalışıyor. Ayrıca bu tarz kadın içerik üreticilerinin az olmaları ve bilginin akademik bir dil dışında yayılması da Dilozof’u ayrıcalıklı kılıyor. Genel olarak felsefe ve felsefe tarihi hakkında bilgi veren, filozofların biyografilerini ve felsefeye olan yaklaşımlarına değinen bu kanal verdiği bilgiler ile size farklı bir bakış açısı sizlere sunuluyor.
Pelin Dilara Çolak tarafından 2018 yılından itibaren içerik paylaşmaya başlayan Dilozof 279B aboneye sahip. Günümüzde de hala düzenli olarak içerik üretmeye ve paylaşmaya devam ediyor.
#4 Pisagor Okulu
Sanal matematik evreni, Pisagor Okulu! Her kademeden matematik severlerin veya matematiksel bilgiye ihtiyaç duyanların vazgeçilmez adresi. Pisagor Okulu ile matematiğin her boyutunu inceleme ve öğrenme fırsatı bulabilirsiniz. İçeriğinde sadece matematik olan ve bu amaçta başarılı şekilde ilerleyen kanalda yaşınız veya eğitiminiz ne olursa olsun mutlaka kendinize göre bir şeyler bulabilirsiniz. Ayrıca sadece matematiksel teorik bilgi vermeyen bu kanal, bazı teorileri de açıklayarak farklı düşünme açıları kazanmanıza imkan sunar. İspat ve tanımlar, oyunlar ve bulmacalar ile matematik bilinenin aksine sıkıcılıktan uzaklaşır. Merak uyandırarak öğrenme aktif ve sürekli hale gelir. Böylelikle matematiği, hem kalıcı hem etkili hem de hızlı bir şekilde öğrenme imkanına sahip olursunuz.
2017 yılından itibaren içerik paylaşmaya başlayan Pisagor Okulu 301B aboneye sahip. Günümüzde de hala düzenli olarak içerik üretmeye ve paylaşmaya devam ediyor.
#5 Tarih Obası
Mitoloji, şamanizm, dünya veya Türk tarihi ya da eski Türk kültürü meraklıları için doğru nokta Tarih Obası! İçerisinde Türk kültürü, mitolojisi, Anadolu uygarlıkları ve hikayeleri hakkında her çeşit bilgiyi bulabilirsiniz. Üstelik tarih hakkında kanıtlı belgeleri sunması da güvenirliğinin su götürmezliğini kanıtlar niteliktedir. Böylelikle, özellikle Türk kültürü ve mitolojisi ile ilgilenenler için altın madeni değerindedir. Ayrıca videolara girişte konuya ait bir özet geçilmesi de izleyicide ön hazırlık yapması bakımından önemli. Böylelikle izleyiciye hem konuyu hem de kendini hazırlama imkanı tanınmış oluyor.
Ayrıca aylık okuma listesinin veya gündemle alakalı içeriklerin bulunması ve kitapların yorumunun da bulunması, yalnızca Türk ve Anadolu tarihi hakkında bilgi vermekle kalmayıp farklı içerikleri de izleyiciyle buluşturuyor. Tez yazımı, çalışma motivasyonu, kişisel gelişim ve gezi içerikleri, kitap önerileri de bunun birkaç örneği. Ayrıca farklı konuklarla olan sohbet ve tartışma ortamı da farklı bakış açıları kapsamında çeşitlilik sunuyor. Böylelikle farklı yorumların ve görüşlerin de etkisiyle izleyicide yeni ufuklar açma imkanı sunuyor.
Seren Sungur tarafından 2016 yılından itibaren içerik paylaşılmaya başlanan Tarih Obası 162B aboneye sahip. Günümüzde de düzenli olarak içerik üretmeye ve paylaşmaya devam ediyor.
#6 İTÜ Çekirdek
Teknoloji tabanlı fikirlere sahipseniz ve fikirlerinizi ticarileştirmek istiyorsanız doğru adrestesiniz. Çünkü girişim ve startup hakkında ne ararsanız İTÜ Çekirdek sayesinde aradığınıza ulaşabilirsiniz. Kanalda; girişimcilerin fikirleri ve hikayelerinin bulunması da motivasyon için güçlü bir etken olarak sizleri karşılıyor. Çekirdek, temelde girişimcilik hakkında bilgi ve fikirler veriyor. Ayrıca İTÜ Çekirdek size girişiminizin sektörü değil girişim fikriniz önemli olduğunu gösteriyor. O yüzden içerikler de tek bir konuyu baz alarak hazırlanmayarak herkese yardımcı olma amacı taşıyor. Çekirdek’te girişimcilik dışında pazar nasıl geliştirilir veya büyüme süreçleri nasıl ilerler gibi seminerlerin içerikleri de mevcut. Ek olarak çeşitli sunum içerikleri, fikirler, yol göstermeler ile özellikle ilk defa girişim yapacak olan sizler için önemli bir artı olarak karşınıza çıkıyor. Ayrıca farklı girişimlere ve hikayelere yer vermesi de motivasyon ve devamlılık açısından bireyde güven ve kendinden eminlik oluşturuyor.
2013 yılından itibaren içerik paylaşmaya başlayan İTÜ Çekirdek 5.35B aboneye sahip. Günümüzde de düzenli olarak içerik üretmeye ve paylaşmaya devam ediyor.
Kapanış
Youtube sayesinde kişisel gelişimimiz veya istediğimiz her alanda her an bilgi edinmemiz oldukça kolaylaştı. Böylelikle ister yemek yerken, ister yolda yürürken ister uyumadan önce, kısacası her an açacağınız bir video ile her konuyla ilgili bir şeyler öğrenebilirsiniz. Ayrıca konuları farklı kanallardaki farklı kişilerden dinlemeniz de bakış açınız gelişmesine olanak sağlar. Bu yazıdaki kanalların da kişiesl gelişiminize büyük bir katkısı olacaktır.