Sizler de bizim gibi Latince kökenli ‘Curriculum Vitae’nın kısaltılmış halini günlük hayatta sık sık kullanıyorsunuz. Türkçeleştirilmiş halini kullanmak isteyenler için Eğitim-Kariyer Hayatı olarak basit ve anlama uygun bir şekilde uyarlayabiliriz. Yazının devamında ise CV yerine öz geçmiş diyerek devam edeceğiz. Öz geçmiş, bir yere başvururken istenen ve karşı tarafın sizin hakkınızda hızlıca ama bir o kadar da yüzeysel bir şekilde bilgi sahibi olmasını sağlayan yazı türüdür. Genellikle 1-2 sayfadan oluşur. Öz geçmişin başlıca içerikleri kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, sertifikalar, beceriler, ilgi alanları ve referanslardır. Hızlıca az önce bahsettiğimiz temel adımları gözden geçirelim.
Kişisel Bilgiler
Temel olarak adınız, soyadınız, telefon numaranız, güncel mail adresiniz, kaldığınız adresiniz, fotoğrafınız, doğum yer ve tarihiniz gibi bilgilerden oluşacak kısa bir alandır. Öz geçmişinizi vereceğiniz yere göre bu bilgiler haricindeki ek bilgilere de yer verebilirsiniz.
Eğitim Bilgileri
Sondan başa doğru gidilmesi gerekiyor. Giriş ve mezuniyet yıllarınızı belirtip sonrasında da not ortalamanıza yer verebilirsiniz.
İş ve Staj Deneyimleri
Az önce de dediğimiz gibi sondan başa doğru belirtmeniz daha iyi olacaktır. İyi bilinen pozisyonlar için bile kısaca neler yaptığınızdan bahsedebilirsiniz.
Sertifikalar, Beceriler ve İlgi Alanları
Kendinizi, sadece derslere girip sınavları geçerek mezun olmuş birisinden ayıracak her şeyi yazabilirsiniz. Buna günlük hayatta yaptığınız, size göre sıradan olan şeyler de dahil. Neyin dikkat çekeceğiniz bilemezsiniz, belki de uzun zamandır aradıkları ‘o kişiyi’ bu şekilde bulurlar.
Referanslar
Sizi yeterince tanıdığınızı düşündüğünüz, başvurduğunuz yerle ilgili denebilecek kişi ve kurumlardan referans almalı, sonra da bunlara yer ayırmalısınız. Başka birilerinin gözünden nasıl biri olduğunuzu öğrenmek son derece önemli.
Öz Geçmiş Nasıl Daha Çok Dikkat Çeker?
1. Kısa ve öz yazmalısınız.
2. Bilgileri tekrarlamayın.
3. Abartılı ve göz yoran yazı tiplerine yer vermeyin.
4. Yazım ve noktalamaya dikkat edin.
5. Resmi veya resmiyete yakın bir fotoğraf kullanın. Arka planı basit tutun.
6. Sayfanın genel düzenini sade tutun.
7. Doğruluğa önem verin.
Öğrenmeden ve seyahat etmeden rahat duramayan birisiyim. Sürekli yeni şeyler deniyorum, asla pişman olmadım.
Ankara Tıp 2/6