Giriş

Yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmek bu olsa demek! Tebrikler! Sonunda zorlu aşamaların ardından heyecan dolu bekleyişin geldiği zamandasın. Üniversite tercihi zamanındasın! Bu oldukça kritik ve heyecanlı süreçte izlemen gereken yola ise gelin birlikte bakalım.

Yerleşme

üniversite tercihi yerleşme

Üniversite tercihlerinin onaylanması ve ardından kontenjan, sıralama durumuna göre sıra yerleşme sonuçlarına gelmekte. Genellikle kabul edilen bir kanı olan “ilk tercihe yerleşme” veya “ilk üç tercihe yerleşme” kabul görmektedir. Ancak üniversite tercihi yaparken yine de dikkat etmekte ve hakkını boşa harcamamakta fayda olduğunu da unutma. Tercihine eklenen okul puanın, yerleşip gittiğin takdirde sonraki senelerde düşük oranda hesaplanır. Bu da öylesine yaptığın ve zaten gelmez dediğin tercinle eşleştiği takdirde puan düşüşüne sebep olur. Bu yüzden genel kanıya uymadan işini garantiye almakta her zaman fayda vardır. Ayrıca “tercih yapayım, gitmesem de bir şey kaybetmem” düşüncesi içerisindeysen unutma ki hayallerine giden adımı virgülle bile kaçırabilirsin. Ve o virgül önceki yıllarda yaptığın tercihinin puanıyla elinden gidebilir. Tercih dönemi ve öylesine yapılan tercihleri birer sapak gibi düşünerek hareket etmelisin. Kaçırdığın tek bir nokta seni daha uzun ve can sıkıcı bir yola götürebilir.

Son olarak unutmamalısın ki senin öylesine yaptığın üniversite tercihi birilerinin hayali olabilir. Bu yüzden hem puanının hem de hayallerin boşa gitmemesi için iyice düşünüp, hakkını yok yere kullanmamalısın.

Puan Değil Sıralama!

Yoksa sen puanın değil de sıralamanın yerleştirmede daha etkili olduğunu bilmiyor muydun? Evet, aslında yerleştirmede esas alınan nokta sıralamalar. Tercihlerimizde gözümüzü boyayan veya bizleri hayal kırıklığına uğratan puanlar değil o yıl girenlerin başarı sıralaması esas alınıyor. Bu yüzden de aldığımız puanın aslında çok da önemli olmadığı ortaya çıkıyor. Bu yüzden “zaten puanım yetmez” diye umutsuzluğa kapılmadan önce sıralamalara bakmata fayda var. Sıralamaların belirlendiği kontenjan artış-azalış durumunun çizelgesine veya üniversitelerin açacağı kontenjan sayısına bakarak bunu belirleyebilirsin. Ayrıca YÖK Atlas’ta yer alan yıllara göre kontenjan durumuna da bakarak bunu kolayca öğrenebilirsin. Son olarak da düşündüğün veya hayal ettiğin bölümü ya da üniversiteyi 24 tercih hakkından birine yerleştirebilirsin.

Elbette ki çok düşük puanla çok yüksek sıralamaları hedeflemenin seni sadece hayal kırıklığına uğratabileceğini de unutmamalısın. Hedefine ve puanına en yakın sıralama ile istediğin bölüme yerleşebilirsin. Bol şans!

Ön Yargılarından Arın

Özel okul ortamı, herkesin gözüne yürüyen birer sermaye gözüyle bakması ve daha fazlası… Yıllardır herkesin aklında olan aynı düşünceler ve ayakların geriye gittiği özel okullar hakkındaki ön yargılarından arınmanın tam zamanı! Devlet okullarından daha fazla imkana sahip olması. Okullara bağlı olarak diplomalarda özel fırsatların olması. Başarı puanına özel bursların bulunması, yabancı dil olanakları, yurtdışı fırsatları ve daha nicesi. Gerek akademik gerekse imkânları ile Türkiye’nin en iyi üniversiteleri ile yarışacak seviyedeki özel üniversiteleri de değerlendirmeyi unutmayın.

Yeni Açılan Bölümler ve Fırsatlar

Her nasıl geçtiğimiz yarı yüzyıllarda revaçta olan öğretmenliğin şu an pek de revaçta olmaması gibi bölümlerin ve şartların da değişkenliğini unutmamak gerekir. Yeni açılan bölümlere, gelecekte hangi alanların revaçta olacağına şimdiden göz atman senin için oldukça olumlu olur. Tıpkı zaman gibi dünya düzeni de hızla akmaktadır. Bunun yanında eğer belirli alanlarda çalışmak istemiyorsan fırsatları değerlendirmekten de geri durmamalısın! Farklı alan ve yan alanları araştırarak kendi ilgi alanını ortaya çıkarabilirsin.

Yeni açılan bölümlerin gelecekten başka bir avantajı ise ilk mezun fırsatı! Bölümde daha önce mezun olmamış öğrencilerin olmaması ve o alana yönelik ihtiyacın olması ise kaçınılmaz bir fırsat! Bu sayede okul bittikten sonra iş bulma sürenin kısalmasına ek olarak akademik olarak yükselme süren de kısalıyor. Yeni açılan bölümler ve geleceği olan bölümler hakkında çeşitli internet siteleri, haber kanalları veya YÖK Atlas’tan faydalanmayı da unutma!

Okul Başarısının Tercihe Etkisi

“İyi bir okul devamında başarıyı da getirir.” tabularından arınmak istersen seni bu alana alalım. Elbette ki başarılı okulların gerçek dünyadaki karşılığı her daim fazla alınmaktadır. Üzgünüm ancak bu gerçeği bilmen özellikle üniversite tercihi dönemindeki sen için oldukça önemli. YÖK Atlas ve çeşitli internet sitelerinden edinebileceğiniz bilgiler ile Türkiye’de bulunan okulların başarı sıralamasını öğrenebilirsin. Başarı sıralaması ve okulların bilinirliği devamında akademinin ve başarının da anahtarını oluşturmaktadır. Buradan hareketlr okulların Türkiye ve Dünya geneli sıralamalarına bakabilirsin. Fırsatlarını, ayrıcalıklarını, burslarını ve staj olanaklarını öğrenebilirsin. Böylece okulların hedeflerinin ve avantajlarının yanında sıralamalarıyla birlikte tercihlerinize ekleyebilir veya çıkarabilirsin.

Ancak unutulmamalıdır ki her başarı öğrencide yani sende ve bizde bitmektedir. Başarılı bir okul veya sıralamanın hayatında sadece bir basamak olarak kalacağını unutmamalısın. Rakamlar, sayılar, sıralamalar ve daha nicesi senin hevesini kıran değil azmini arttıran etkenler olmalı.

Dikkatin Ana Odağı: Skolbord Üniversite Tercihi Asistanı

Herkesin aklındaki soru işaretlerinin yoğunlaştığı o dönem olan tercih döneminin kurtarıcısı ise Skolbord Üniversite Tercih Asistanı. Diğer sitelerden farklı olarak birinci ağızdan duymak istediğin ne varsa burada! Yurt, kampüs, okul hayatı, akademi, sosyal yaşam ve daha fazlası… Sistem üzerinden tercih kriterlerini seçerek eşleşeceğin danışman öğrenciler sayesinde tercih etmek istediğin okul, bölüm ve şehir hakkında öğrenmek istediklerini Skolbord’un sunduğu iletişim kanalları sayesinde danışman öğrencilerden öğrenebilirsin. Skolbord üniversite tercih asistanını nasıl kullanabileceğini buradan öğrenebilirsin.

Nasıl Üniversite Tercihi Yaparım?

Puanların ve başarı sıralamalarının açıklanmasının ardından herkesin aklında yeni bir soru: “Nasıl tercih yaparım?” Tercih dönemi, herkesin kafasının karıştığı, tonlarca kılavuzun ve seçeneğin bulunduğu bir dönem olarak karşına çıkmakta. Bunun için en kısa yolda ve ilk adımda ise rehberlik öğretmenin bulunmakta. Ders takibini ve daha nicesini takip eden, elindeki veriler ve ilgi alanlarının bulunduğu rehberlik öğretmenleri kaçınılmaz ilk seçenek olarak karşına çıkmakta. Aklında eğer bir bölüm, şehir veya belirli bir üniversite bulunuyorsa, tebrikler, şanslısın demektir. Bu noktada öğretmeninle beraber yol alabilir ve senin için en doğru olanı tercih edebilirsin. Ancak “Benim aklımda bunların hiçbir yok, ne yapmalıyım?” diye düşünenlerdense üzülme. Önce ilgi alanlarını belirlemek ve yaşamak istediğin şehri haritadan seçmekle başlayabilirsin. Ardından puanına göre bir bölüm ve alan seçerek yola devam edersin.

Tercih döneminde alanın, bölümün veya okumak istediğin şehir belli olsa da olmasa da bu döneme dair net olan şey şu. 24 tane tercih hakkı ve sınırsız tercih değiştirme şansı! Beğenmediğin tercihini son dakikaya kadar değiştirebilirsin. Ancak süre bitimi ve oluşabilecek yoğunluğu da hesaba katmayı unutmamalısın. ÖSYM’nin sitesindeki linke tıklayarak ve okulların yanlarında çıkan kodlarını işaretleyebilirsin. Ardından da tercihlerini onaylamayı sakın unutma!

Tercih süresi boyunca YÖK Atlas‘tan faydalanarak en güncel ve doğru bilgilere ulaşabilirsin. Hangi üniversite en son kaç puanla öğrenci almış? Öğrenciler kaçıncı sıralamada okula girmiş? Giren öğrenciler hangi okuldan mezun olmuş? Okulların başarı oranları nedir?

YÖK Atlas Tercih Sihirbazı’yla önce alanını seçmekle işe başlayabilirsin. Ardından sıralanan başarı puanlarına göre de üniversiteleri seçebilirsin. Seçimlerinin içinde: YOP kodu, üniversite program adı, şehir, üniversite türü, burs/ücret, öğretim türü seçenekleri… Ek olarak son dört yılın başarı sırası, kontenjanı, doluluk oranı, yerleşen kişi sayısı, TBS’leri ve taban puanları da yer almaktadır. Tercih yapmadan önce ya da sonra buradan edindiğin bilgiler ile tercihini yapabilirsin. Ya da tercihlerini verilen süre zarfında istediğin gibi değiştirebilirsin. YÖK Atlas’ın sunduğu program atlası sayesinde de her bölüm hakkında detaylı bilgiyi kolaylıkla alabilirsin.

Kapanış

Geleceğinin temelini oluşturan üniversite tercihi aşamasının senin için olası ihtimalleri sıraladık. Unutmayın ki biz de senin gibi bu yollardan geçtik. Ve aynı sorunları bizler de yaşadık. Bu yüzden seni en iyi bizler anlarız. Bu yüzden de geleceğinizin temelinin oluştuğu bu yolda seni en iyi şekilde ilerletmek ise bizlerin işi.