Uzun ve yorucu günler yaşarken aklımızda hep saatlerce uyuyup yataktan çıkmamak vardır. Bu uykunun sonrasında ise tüm enerjimizi toplayıp hayata kaldığımız yerden devam edeceğimizi düşünürüz. Az uyumanın sağlıklı olmadığı gibi çok uyumak da sağlıksız. Tabii bunlar kişiden kişiye değişebilen değerlere sabit. 12 saatlik bir uyku yetersiz olabilirken 4 saatlik bir uyku kişiye gün boyu yetebiliyor. Bu farkı yaratan birçok sebep olsa da biz sizler için birkaçını derledik. Bunu dışında birçok sebep var, neden boş vaktinde araştırmayasın? Ne de olsa uyku hayatımızın büyük bir bölümünü kapsıyor.

1. Uykunun tek bir yeri vardır

Her yerde uyunmaması gerektiğini biliyoruz. Koltukta, toplu taşımada, derste ve diğer yerlerde uyunması akşam alınacak uykunun verimini düşürüyor. Ne kadar istemsiz de olsa önüne geçmek gerekiyor.

2. Uyunacak odanın durumunu önemli

Karanlığın olabildiğince fazla olması, sesin ise olabildiğince az olması tercih edilmelidir. Gece lambası özellikle kullanılmamalı. Oda sıcaklığının ise 19-21 derece olması idealdir.

3. Uyku saatler önceden belirlenmeli

Uyku süresi birçok etkenden etkilense de 7 saat ve üzeri uykunun birçok sağlık sorununun önüne geçiyor. En verimli saatler ise 22.00-02.00 civarlarındadır. Bu saatler kişiden kişiye farklılık gösteriyor tabii ki. Birçoğumuzun yaptığı hata ise hafta sonları farklı saatlerde uyuyup uyanmak, vücut için hafta sonu var mı? Durmadan çalışıyor, sadece iniş ve çıkışlara sahip. Hafta sonunda kendi düzenimizi değiştirmek vücudun biyolojik düzeninin bozulmasına neden oluyor.

4. Elektronik eşyaları olabildiğince uzak tutmak lazım

Öncelikle odanın dışında olmaları daha iyi. Ne yazık ki birçoğumuz için mümkün değil. Başucumuza koymak yerine odanın diğer köşesine koymak hem sağlık açısından hem de uyanış açısından fayda sağlıyor. Ayrıca uyumadan önce teknolojik aletlerden uzak durmak uyumayı kolaylaştıracaktır.

5. Yemek saatlerinize dikkat

Uykudan birkaç saat önce besin alımının durması, uykunun verimini arttıracaktır ancak aç bir şekilde de uyumamak gerekiyor. Buna ek olarak kafein içerikli çay ve kahvenin geç saatlerde içilmemeli.

6 Sporun faydaları da saymakla bitmiyor

Hafif tempodaki sporların uyku düzeninde etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. Ayrıca sporun hormonların dengesinde de önemli bir yerinin olması bunun önemli bir kanıtıdır. Meditasyon, yoga gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Fiziksel sağlığınızın katkısının yanı sıra mental sağlığınıza da katkıda bulunacaktır.