Başardınız! Eğitim hayatınızın son, ama belki en önemli ve kesinlikle en eğlenceli aşamasına, üniversiteye geçmenize ramak kaldı. Bu muazzam yolculuğa adımınızı atarken almanız gereken önemli bir karar var. Bu süreçte nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda kafanız karışık olabilir. İnanın bana, bu gayet normal. “Bu çetrefilli yolda bana yardımcı olacak birkaç tavsiye iyi olurdu.” diyorsanız, okumaya devam edin. Bu blog size üniversite seçerken pusula olacak.
Akademisyenler
Akademisyenler üniversiteleri ayakta tutan kilit taşlarıdır. Ve akademisyenler, sizin geleceğinizin mimarlarıdır. Bu nedenle üniversitenizi seçerken seçtiğiniz bölümdeki akademisyenlerin kariyerleri hakkında bulabildiğiniz her bilgiyi tartın.
Akademisyenler yalnızca ders içinde değil, ders haricinde de hayatınızda büyük rol oynarlar. Onların bilgi ve tecrübesinden ders dışında da yararlanabilirsiniz. Mesela ders dışında, derste işlediğiniz bir konu hakkında sohbet başlatabilirsiniz. Bir sorunuz olduğunda onlarla iletişime geçebilirsiniz. Aynı şekilde müfredat dışı aklınıza takılan bir konu olduğunda da o konuyla ilgili fikirlerini sorabilirsiniz. Veya yürütmeyi planladıkları projede asistan olarak yer alarak karşılıklı değer yaratabilirsiniz.
Skolbord
İşte Skolbord akademisyenlerinizle bu değerli iletişimi kurabilmenizi, sorularınızı rahatça sorabilmenizi ve ders materyallerine erişebilmenizi kolaylaştırmak amacıyla kuruldu. Skolbord sayesinde akademisyenlerinizden kolaylıkla randevu alabilirsiniz. Sınıflarım özelliği sayesinde paylaşılan notlara ve ödevlere erişebilir, sınıfınızdaki arkadaşlarınızla haberleşebilirsiniz. Dahası en güncel iş ve staj imkanlarına tek bir tıkla ulaşabilirsiniz.
Kulüpler
Kulüpler genelde üniversite tercihlerinde pek önemli değilmiş gibi görünürler. Aslında kulüpler, kariyer yolculuğunuzu inşa ederken kullanabileceğin temel taşlarıdır. Başarılı kulüpler hem sosyalleşmeyi kolaylaştırır hem de sana yeni bir vizyon katar. Ayrıca bir kulüpte aktif olarak görev almak takım çalışması becerilerini, ayrıca sosyal zekanı geliştirir. Bunların dışında, bir kulüpte yer almak network ağını geliştirir ve seni iş dünyasına hazırlar. Bu nedenle üniversite seçmeden önce o üniversitenin başlıca kulüplerinin gerçekleştirdiği etkinliklere göz atmanı öneririm.
Bir tane bölümünle ilgili ve bir tane de yapmaktan zevk aldığın veya hep yapmayı istediğin, ufkunu açacak bir aktivite ile ilgili kulüpte görev almak hem vizyonunu hem de çevreni tahmininden de fazla geliştirecektir. Eğer hedeflediğin üniversitede tam olarak aradığın gibi bir kulüp yoksa, bu kulübü kendin kurabilirsin. Bu sürecin üniversitelerdeki kolaylığıyla ilgili bilgi edinmen de oldukça yararlı olur.
Akademik İmkanlar
Günün sonunda öğrencilerin büyük çoğunluğu üniversiteye gitmeyi akademik ve mesleki nedenlerle hedefliyor. Bu nedenle seçtiğiniz üniversitenin sizi akademik imkanlarıyla tatmin etmesi oldukça önemli. Bu akademik imkanlar akademisyenleri ve derslerin yeterliliklerini kapsadığı gibi yurt dışı imkanları, ÇAP ve Yandal imkanları gibi gözden kaçırılmaması gereken bazı başlıkları da kapsıyor.
Yurt Dışı İmkanları
İyi bir gelecek için kısa süreli de olsa yurt dışı deneyimi yaşamış olmak oldukça önemli. Özellikle de yurt dışına okumak veya çalışmak için gittiyseniz bu deneyimin önemi katlanıyor. Fakat yurt dışında kendi başımıza bir eğitim veya staj ayarlamak kimi zaman çok zor olabiliyor veya pahalıya patlayabiliyor. İşte tam olarak bu noktada seçeceğiniz üniversitenin yurt dışı imkanları devreye giriyor.
Türkiye’deki birçok üniversite Erasmus, Global Exchange gibi çeşitli değişim programları imkanını sunuyor. Bununla birlikte bu programlar için ayırılan kontenjanlar her üniversite için farklılık gösterebiliyor. Üniversitenizi seçerken değişim programlarının kontenjanının yüksek olmasına dikkat etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Elbette bu tarz değişim programlarında ortalamanız büyük önem arz ediyor. Fakat gereken şartları sağladığınız takdirde, kontenjan ne kadar yüksekse gitme ihtimaliniz de yüksek demektir.
Çap/ Yandal İmkanları
Yirmi birinci yüzyılda yaşıyoruz. Günümüzde en iyi işlerdeki en prestijli işverenler birden fazla mesleki yetkinliğe erişmiş olmanızı bekliyor. Öte yandan kendi işinizi kurabilmeniz için de farklı alanlarda uzmanlaşmış olmanız işinizi oldukça kolaylaştıracak. Bu mesleki donanımları kazanmak için de Çift Anadal veya Yandal tercih etmeniz muazzam bir yoldur.
Aynı yurt dışı imkanlarında olduğu gibi Çap ve Yandal imkanları için ayrılan kontenjanlar üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermektedir. Ayrıca üniversitelerin bu programlara başvurmak ve bu programlardan mezun olmak için belirlediği kriterler de birbirinden farklıdır. Özellikle üniversite hayatınızda böyle bir yola girme planınız varsa kesinlikle bu programların beklentilerini ve sağladıklarını iyice araştırmalısınız.
Sosyal İmkanlar
Üniversite yalnızca akademik hayatınızı sürdüreceğiniz ve kariyerinizi çizeceğiniz bir yer değildir. Aynı zamanda eğlenceli vakit geçireceğiniz, muazzam dostluklar kuracağınız ve farklı fikir dünyalarıyla tanışacağınız bir yerdir. Bu nedenle üniversitenizin sizi yalnızca akademik olarak değil, aynı zamanda sosyal olarak da beslemesi oldukça önemlidir.
Kampüs
Üniversite geçtiğiniz andan itibaren hayatınızın büyük bir kısmını kampüste geçireceksiniz. Bu nedenle kampüsünüzün ihtiyaçlarınızı karşılayabilmesi ve uyum sağlayabileceğiniz bir yer olması oldukça önemli. Fakültelere adapte olabilmek ders başarınızı doğru orantılı olarak arttıracaktır. Ayrıca kampüsünüzün ders aralarında sosyalleşmeye imkan tanıması da sizi mutlu hissetirecek ve kampüse gelme şevkinizi arttıracaktır.
Üniversite Kültürü
Her insan bir yere ait hissetmek ister. İşte kültürü oturmuş bir üniversitede bu aidiyet hissini sonuna kadar yaşarsınız. Bir üniversitenin kendi kültürüne sahip olması sosyal olarak çok daha kolay adapte olmanızı sağlar. Çünkü üniversite kültürüne sahip üniversitelerde insanlar birbirlerinin hakkına saygı duyar ve birbirlerine sahip çıkarlar.
Yalnızca sosyal olarak değil, iş hayatına geçiş aşamasında da üniversite kültürü size büyük bir artıdır. Çünkü bu durum, sizinle aynı üniversiteden mezun olmuş ve şu anda çalışan insanlarla aranızdaki duvarı kaldırır. Onlarla daha rahat iletişim kurar ve deneyimlerinden kendinize daha rahat ders çıkarırsınız.
Ders Planı
Bölümlerin farklı üniversitelerdeki ders planları genel hatlarıyla birbiriyle oldukça benzer olsa da okumayı tercih edeceğiniz üniversitenin türüne ve misyonuna göre farklılık gösterir. Örneğin ayın bölümü bir teknik üniversitede daha teknik bilgiye dayalı öğrenirken başka bir üniversitede daha teoriye dayalı öğrenebilirsiniz. Ya da Mimarlık, Endüstriyel Tasarım gibi dersleri Güzel Sanatlar Üniversitelerinde diğer üniversitelere kıyasla sanatsal teoriye daha ağırlık verilmiş şekilde öğrenirsiniz. İşte bu nedenle Endüstriyel Tasarım’ı İTÜ’de okumakla Mimar Sinan’da okumak arasında bilgi birikimi açısından fark vardır. Bu nedenle üniversitenizi vizyonunuzla ortak paydada buluşacak şekilde seçmeniz en yararlısı olacaktır.
Her üniversitenin kendine göre artıları ve eksileri vardır. Ve elbette her üniversitenin tüm bu kriterleri dört dörtlük bir şekilde sağlaması beklenemez. İşte bu yüzden üniversitenize karar verirken sizin ne istediğiniz en önemlisidir. Önceliklerinizi iyi belirler ve üniversite seçerken buna göre yaparsanız üniversite yıllarınızı mutlu ve kendinize muazzam şeyler katarak geçireceğinizi garanti ederim.