Üniversite, çoğu meslek grubu için oldukça önemli. Bununla birlikte, artık eskilerin tabiriyle “üniversiteye kapağı atmakla” iş bitmiyor. Üniversite okurken dünya çok daha dijital ve çok daha sosyal bir yere evriliyor. Bu evrimle birlikte şirketlerin iş tanımları değişiyor. İş tanımları değiştikçe ise çok yönlü insanların değeri artıyor.
Çok yönlü bir birey olmanın günümüzde ve gelecekte, inanın bana size açamayacağı kapı yok. Ve çok yönlülük da kendini sürekli konfor alanından çıkarıp yeni şeyler deneyerek kazanılan bir özellik. Ayrıca kendinizi konfor alanından çıkardıkça vizyonunuz genişleyecek ve ne yapmak isteyip ne yapmak istemediğinizi daha net anlayacaksınız. Bir başka deyişle çok yönlü olmaya çalışırken kendinizin binbir yönünü keşfedecek, içinizdeki farklı yönlerle tanışacaksınız.
İşte tam da bu nedenle sizin için bu yazıyı derledim. Özellikle nereden başlayacağınız konusunda tereddütteyseniz bu yazı kafanızda birtakım rotalar belirlemenizde çok yardımcı olacaktır. Kemerlerinizi bağlayın, sıkı tutunun. Eğlenceli bir vizyon yolculuğuna çıkıyoruz.
YetGen
Erhan Erkut’un da dediği gibi: Yetkinlikler, yetkinlikler, yetkinlikler! YetGen (Yetkin Gençler) gençlere 21. yüzyıl yetkinliklerini kazandırmayı hedefleyen, Erhan Erkut tarafından kurulan, MZV ve MEF Üniversitesi sponsorluğunda yürütülen bir kuruluş. YetGen’e hem lise hem de üniversite öğrencileri başvurabiliyor.
Başvuru süreci iki aşamalı olarak gerçekleşiyor. YetGen her sene kendini daha da geliştirerek bir üst seviyeye taşımayı hedefleyen bir kuruluş olduğundan başvuru prosedürleri seneden seneye fark edebiliyor. Bununla birlikte, genel hatlarıyla ilk aşama sizi genel olarak tanımaya yönelik birtakım sorular içeriyor. İkinci aşama ise sizin motivasyonuzu anlamaya çalıştıkları ve sizden neden YetGen’in bir parçası olmanız gerektiğini açıklamanızı istedikleri br bölüm.
Bu iki aşamayı başarıyla geçtikten sonra sizin için 12 haftalık vizyonunuzu genişletecek ve mezun olduğunuzda bambaşka birine dönüşmenizi sağlayacak harikulade bir eğitim başlıyor. Excel’den girişimciliğe sizi 21. yüzyıla ayak uydurmuş bir dünya vatandaşı yapacak her türlü dersi alıyorsunuz.
Kulüpler
Her üniversitede sayı ve amaçları değişiklik göstermekle birlikte sizi ileriye taşıyacak kulüpler vardır. Bu kulüplerde etkin olarak görev almak hem takım üyesi olmanın ne demek olduğunu süze öğretecek hem de sorumluluk bilincinizi geliştirecektir. Özellike iyi şirketler sizi işe alırken iki şeye dikkat ederler: Ne kadar iyi bir takım oyuncususunuz ve bir şeyi ne kadar çabuk öğrenebilirsiniz? İşte kulüpler bu iki özelliğinizi geliştirmenizde size yardımcı olacaktır.
Elbette görev aldığınız her kulüp sizin takım oyuncusu yönünüzü geliştirir. Bununla birlikte kariyeriniz veya çevre için çalıştığınız kulüpler, tüm bu geliştireceğiniz özelliklere ek fayda sağlayacaktır. Örneğin, kariyer kulüpleri sizi gelecekte size devasa kapılar açabilecek bağlantılarla tanıştırabilir. Eğer elinizi taşın altına koyar ve girişken olursanız kariyer kulüplerinde tanıştığınız kişiler sayesinde staj veya iş bulabilirsiniz.
Çevre ile ilgili kulüplerde ise dünyanın sorunlarıyla birebir yüzleşme fırsatı bulursunuz. Bu sizin vizyonunuzu ve duyarlılığınızı geliştirir. Ayrıca çevreniz için bir şeyler yapmak hem size kendinizi faydalı hissettirir, hem de atılan küçük adımların aslında ne kadar büyük etkileri olabileceğine şahit olursunuz. Bu nedenle eğer üniversiteye yeni başayacaksanız seçeceğiniz üniversitenin kulüpleri hakkında detaylı bilgi edinmenizde yarar var.
Sosyal Sorumluluk Projesi
Gerçek bir Dünya vatandaşı olabilmek için dünyanın sorunlarının bilincinde omak gerekir. Sosyal sorumluluk projeleri de size işte bu farkındalığı kazandırır. Farklı sorunlara yönelmiş sayısız sosyal sorumluluk projelerinden ve örgütlerinden birinde yer almanız hem sizin geleceğiniz hem de dünyanın geleceği için oldukça önemlidir.
Çözümüne katkıda bulunmak istediğiniz soruna ve bunu nasıl gerçekleştirmek istediğinize göre bir sosyal sorumluluk projesinde bulunabilirsiniz. Bu sosyal sorumluluk projeleri az önceki bölümde bahsettiğim gibi üniversite kulüpleriniz olabilir. Bunun yanısıra, bir sivil toplum örgütünde yer alabilirsiniz. Veya YGA gibi hem sizi hem de toplumu geliştirmeyi amaçlayan bir toplulukta görev alabilirsiniz.
Akademisyen Asistanlığı
Akademisyen asistanlığı çoğu kişinin göz ardı ettiği bir sorumluluktur. Bununla birlikte, akademisyenlerin yanında çalışmak birçok kişinin ufkunu açacak, gelecek planlarını daha netleştirecektir. Akademisyenlerin projelerinde onlara yardımcı olarak akademik kariyerin size ne hissettirdiği ile ilgili daha net bir fikre sahip olursunuz. Ya da iyi olduğunuz bir dersin asistanlığını yaparak akran öğrenmesine katkıda bulunursunuz. Bunların yanında, akademisyenlerinizle daha güçlü bir bağ kurarak onların deneyimlerinden yararlanma fırsatı bulursunuz.
Tüm bunları gerçekleştirebilmek için akademisyenlerinizle iletişide olmanız çok önemli. Bununla birlikte üniversitelerde fakültelerin büyüklüğü ve akademisyenlerin haklı yoğunlukları nedeniye iletişimde kalmak sanılandan daha zor. İşte tam da bu noktada, Skolbord devreye giriyor.
Skolbord
Skolbord, akademisyenler ve öğrenciler arasındaki iletişimi kolaylaştırma amacıyla yola çıkmış bir platform. Bu platform sayesinde akademisyenlerinizle rahatça iletişime geçebilirsiniz. Dahası, Sınıflarım özelliği ile ders materyallerinize kolaylıkla erişebilirsiniz. Ayrıca gerek akademisyenlerinizin gerekse çeşitli firmaların açtığı ilanlar hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
Start-Uplar/ Girişimler
21. yüzyılda öne çıkan temel yetkinliklerden biri de girişimci bir ruh. Bir sorunu tespit edip bu soruna çözüm olacak bir ürün geliştirmek gerçekten değerli. Ve bu çözüm geliştirme aşamasında da devreye start-uplar giriyor.
Bir girişimin parçası olmak size öncelike girişim ekosistemi hakkında çok değerli deneyimler kazandıracaktır. Ayrıca girişimlerde belirli bir iş tanımı veya saati olmadığından farklı departmanlarda çalışabilirsiniz. Bu durum da size her departmanla ilgili bilgi ve deneyim sahibi olma fırsatı kazandırır. Bunarın yanında, esnek çalışmayı da tam anlamıyla deneyimlersiniz. Ve kendi girişim fikrinizi hayata geçirmeye karar verdiğiniz o gün gelip çattığında nasıl iletmenizin daha iyi olacağı konusunda bir fikriniz olur. Girişiminize bir rota belirlemekte sıkıntı yaşamazsınız.
Kapanış
Üniversitede kendinize yaptığınız yatırımlar gelecekteki hayatınızı şekillendiren teme yapıtaşlarıdır. Eğer gelecekte ne yapmak istediğinizile ilgili net bir vizyona sahipseniz sizi hedefinize götürür. Ya da eğer gelecekte neye yöneleceğinize karar verme aşamasındaysanız fikirlerinizin netleşmesine yarar.
Elbette tüm bu yapılacaklar listesini aynı anda aynı üniversite yılında gerçekleştirmeniz pek mümkün değil. Üniversite okurken önceliklerinize ve yetkikinliklerinize göre bir yol belirleyip o yolda istikrara ilerlerseniz gelecekte sizi bekleyen çok güzel günlerin olduğuna emin olabilirsiniz.
Yasin
Özellikle kulüp ve YetGen kısımlarına içtenlikle katılıyorum. Gerçek anlamda kendinizi gerçekleştirmenizi sağlıyor.